Formiguejos al braç fins als dos primers dits de la mà, dolor a la regió cervical, al voltant de la clavícula, espatlla i braç, sensació de cansament i pesadesa a tot el braç, pèrdua de força, mà freda i amb un canvi de coloració… aquests són els símptomes típics que comporta una síndrome dels escalens.

Els escalens són 3 músculs situats a la part lateral del coll que van des de la part lateral de les vèrtebres cervicals fins a la primera costella. L’escalè anterior, el mig i la primera costella formen un triangle anatòmic per on  passa el paquet vasculo-nerviós del braç (artèria, nervis i vena), per tant, una tensió en aquest múscul comporta un ascens mínim de la primera costella i tot plegat congestiona el paquet vasculo-nerviós donant la simptomatologia descrita.

El tractament de la simptomatologia és ràpid i efectiu, caldrà treballar més sobre la postura pròpia i/o la laboral, així com els moviments repetitius lesius que ens han portat fins a aquesta congestió per tal que no torni a succeir.

No oblidarem mai la part emocional ni l’estrès, ja que parlem d’una musculatura situada en una zona de molta càrrega emocional.

Silvia Vidal

Fisioterapeuta i Acupuntora