Actualment, l’envelliment de la població ha fet que apareguin demències cada cop amb més freqüència, sobretot en gent gran però també en persones per sota dels 60 anys. Sigui quin sigui el tipus de demència ( Alzheimer, vascular, per malaltia de Parkinson,  per VIH,…) en totes elles pot ser que trobem dificultats de memòria, llenguatge, atenció, funcions executives,… Aquestes dificultats cognitives influeixen en les activitats quotidianes de la persona com pot ser menjar, vestir-se, sortir a passejar,…

És molt important en aquests casos, i sobretot a l’inici, detectar-ho aviat, i en això la família pot ajudar. Si veieu símptomes estranys com pèrdues de memòria que us semblen més importants del normal per l’edat (és a dir, no passen un cop sinó varis) com deixar-se llums enceses molt sovint, oblidar-se coses en llocs que no hi van, no saber en quin dia estem,… és important que consulteu a un professional.

Què podem fer o com intervenir des de la Neuropsicologia?

El que és útil en aquests casos i en l’envelliment normal és exercitar la memòria, llenguatge, l’atenció,… Com? Doncs fent tallers, activitats,… dissenyades per un especialista com el neuropsicòleg.

Els neuropsicòlegs mirem quines d’aquestes àrees (memòria, atenció, llenguatge,…) estan conservades i quines no funcionen com tocaria per l’edat. Amb aquesta informació dissenyem un pla d’estimulació i rehabilitació cognitiva on treballem aquestes àrees que hem vist que estan deteriorades però sobretot treballem les que estan bé (les potenciem) per compensar el que ja s’ha perdut i així li podem donar estratègies a la persona per seguir tenint un funcionament el màxim d’autònom possible i una bona qualitat de vida.

Laura Coll Benages

Neuropsicòloga