L’anèmia és una patologia molt freqüent en la població, sobretot en noies, i hi ha una sèrie de pautes nutricionals que ajuden a prevenir-la; tot i que si ja la patim ,és molt difícil remuntar una anèmia només amb alimentació o suplements naturals, per tant, si tenim anèmia,haurem de prendre ferro farmacològic receptat per un metge.

Així i tot, per afavorir l’acció del ferro farmacològic també és recomanable seguir les següents pautes dietètiques, igual que per prevenir-la:

• Prendre ferro (farmacològic o suplement) conjuntament amb algun aliment ric amb vitamina C com poden ser el kiwi, les maduixes o la taronja.
• Evitar prendre qualsevol làctic o aliment ric en calci al mateix àpat que prenem aliments rics en ferro.
• Evitar productes rics en fibra o integrals quan prenem ferro o aliments rics en ell, ja que redueixen la seva absorció.
• Potenciar el consum de productes rics en ferro:
– D’origen animal com la carn vermella (procurar que no sigui de les més greixoses), fetge de vedella, musclos, escopinyes o rovell d’ou.
– D’origen vegetal com els llegums, sobretot les llenties, els festucs i verdures de fulla verda com els espinacs i les bledes. En aquest cas, com que el ferro d’origen vegetal és menys biodisponible, és imprescindible combinar aquests aliments amb vitamina C.

En el cas dels esportistes, si es pateix anèmia, a banda de seguir aquestes pautes és molt recomanable disminuir la quantitat d’entrenaments i la intensitat, i, si l’anèmia és severa, fins i tot parar d’entrenar fins que es millori.

Cal mencionar, que encara que no es recomani combinar làctics i aliments rics en fibra quan prenem ferro no significa que els hàgem d’eliminar de la nostra dieta diària, sinó que cal separar aquest tipus d’aliments dels rics en ferro, per exemple si per esmorzar prenem ferro millor prendre un suc de taronja que un vas de llet, però per berenar podríem menjar un iogurt o un cafè amb llet sense cap problema.

Gemma Mateu

Dietista-Nutricionista