Quan volem començar a menjar bé una de les coses que ens dificulta seguir una dieta sana és l’ansietat, i a vegades la podem confondre amb la gana; però hi ha una sèrie de trets molt fàcils d’identificar per intentar controlar-la.

En primer lloc l’ansietat ens demana un aliment en concret, en canvi amb la gana no ens sol importar què menjar. A més l’ansietat apareix de sobte mentre que la gana és més gradual. A més, amb la gana quan ja s’està tip es deixa de menjar en canvi amb l’ansietat no, cosa que després provoca sensació de culpabilitat. I, finalment, quan tenim gana podem esperar, en canvi quan és ansietat necessitem menjar al moment.

És important saber que l’ansietat pot ser per causes emocionals o fisiològiques.
Quan és per causes fisiològiques seguin una dieta correcta i adaptada a les nostres necessitats sol desaparèixer. En aquests casos els aliments que cal consumir amb moderació són greixos saturats (embotit, llet condensada, nata, formatges greixosos, brioixeria…); estimulants i alcohol, productes amb sucres afegits i aliments processats.
A canvi és necessari portar una dieta rica en fruites i verdures, cereals (preferiblement integrals) i llegums, carn (escollir les menys greixoses), peix i ou, i fruits secs.

D’altra banda, quan l’ansietat la provoca alguna cosa emocional és molt difícil controlar-la amb la dieta, pel que hauríem d’aprendre a identificar i gestionar les emocions que ens provoquen aquesta ansietat.

Gemma Mateu

Dietista-nutricionista